Rotfruktsbullar på surdeg

Idag har jag söndagbakat!
Recept:
Dag 1, kväll
Surdeg
100 g rågsurdegsgrund
200 g grahamsmjöl
200 g ljummet vatten
Blanda ingredienserna i en rymlig bunke, täck med plast och ställ på ett lite varmt ställe.
Fördeg:
300 g vatten
5 g jäst
300 g vetemjöl special
Rör ut jästen i vattnet och blanda sedan i mjölet. Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet över natten.
Dag 2, morgon
200 g vatten
500 g grahamsmjöl
20–25 g salt
Surdegen och fördegen från gårdagen.
2 rivna morötter
2 rivna rödbetor
Blanda ihop allt förutom rotfrukter och salt och kör 8 minuter i degblandare. Tillsätt saltet och rotfrukter och kör ytterligare 5 minuter.
Låt jäsa tills degen uppnått dubbel storlek, vilket kan ta cirka 3 timmar. Sätt ugnen på 275 grader i god tid.
Baka ut bullar jäs ca 30–40 minuter.
Och så skjuts in i ugnen! Jag hivar in lite vatten eller några isbitar på en nedre plåt. 15–20 minuter i 275 graders värme brukar bli lagom, ca 94-98 grader